YBS GENEL BİLGİ

Günümüzde bilişim alanındaki gelişmelerin işletme bilimine kattığı yeniliklerle çok daha etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşmuştur. Ayrıca, bilişim sistemlerinin kullanımı ve yönetimi de başlı başına bir yönetim konusu haline gelmiştir. Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) Programı, bu alandaki insan-gücü eksikliğini gidermek ve bu alanda araştırma yapacak kişileri yetiştirmek amacıyla kurulmuş işletme ve bilişim konularını bir arada işleyen disiplinlerarası bir alandır.

YBS, bilişim ile ilgili mühendislik programların içerikleriyle ortaklıklar içerse de aslında bu bölümlerden farklıdır. Bu amaçla, aşağıdaki tabloda bu farklılıklar özetlenmiştir.

  

 

Yönetim Bilişim Sistemleri

Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

Odak

Organizasyon

Ürün

Yazılım

Amaç

Daha verimli veya etkili iş

Geliştirilmiş mühendis ürünü

Güvenilir bilgisayar programı

Temel Beceri

Problem çözme

Mühendislik

Mantık/Prosedür

Temel Görev

Bilişim sistemleri için iş gereksinimlerini belirleme

Cihaz için bilgi işleme gereksinimlerini belirleme

Tanımlanan gereksinimleri karşılamak için bilişim sistemleri sunmak

Teorik ve Uygulamalı

Dengeli

Dengeli

Uygulamalı

Genel İş Başlığı

Analist/Tasarımcı

Mimar ve Geliştirici

Geliştirici

Tipik Başlangıç İş Başlığı

İşletme Sistemleri Analisti

Mühendis

Uygulama Programcısı

Kariyer Hedefleri

Kıdemli Organizasyon Müdürü

Kıdemli Mühendis veya Ürün Müdürü

Programlama/Yazılım Müdürü 

 

Bilgisayar mühendisliği bölümü bilgisayarın donanımı, bilgisayar bilimi ve yazılım ile ilgili konuları kapsarken yazılım mühendisliği bölümü yazılımın problem olarak ifade edilmesinden bakımına kadar olan tüm konularda eğitim imkanı sağlar. Bu imkanların çoğuna YBS de sahiptir. Yönetim bilişim sistemleri bölümü, bilişim ile işletme alanında köprü görevi görüp bu bölümlerden farklı olarak bilişim sistemlerinin yönetimden pazarlamaya, yöneylem araştırmasında muhasebe hesaplarına kadar çeşitli sosyal alanlarda bilgi kazanma şansı sunar.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) programının eğitim amaçları aşağıdaki gibi belirlenmiştir: 

PEA-1: Mezunlar, işletmelerin bilişim sistemleri stratejilerini geliştirme ve uygulama süreçlerinde liderlik yapabilecek pozisyonlarda yer alabilirler. Bu amaçla mezunlar, dijital altyapının stratejik yönetimi ve operasyonel süreçlerde üst düzey karar mekanizmalarında görev alabilirler. 

PEA-2: Mezunlar, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde danışmanlık yaparak, teknoloji ve iş süreçlerini optimize edecek çözümler geliştirebilirler. Bu süreçlerde inovatif çözümler sunarak işletmelerin rekabet gücünü artırmaya katkı sağlarlar. 

PEA-3: Mezunlar, yazılım geliştirme, veri yönetimi ve kurumsal bilgi yönetimi projelerinde proje yöneticisi olarak çalışabilirler. Bu rol, ekip yönetimi, stratejik planlama ve uygulama süreçlerini yönlendirmeyi kapsar. 

PEA-4: Mezunlar, bilişim teknolojileri alanında kendi girişimlerini kurabilir, sektörde yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirerek girişimcilik faaliyetlerinde bulunabilirler. 

PEA-5: Mezunlar, işletmelerin kurumsal kaynak planlama, müşteri ilişkileri yönetimi ve veri analitiği gibi alanlarda uzman olarak görev alabilir, işletmelerin dijital altyapısını geliştirmede rol oynayabilirler.